Wat is een whiplash? Wat is WAD?


In de literatuur worden drie termen gebruikt om whiplash te omschrijven: whiplashtrauma, post-whiplashsyndroom en whiplash associated disorders (WAD = aan whiplash gerelateerde klachten)

Whiplash is een gewelddadige acceleratie-deceleratie van het het hoofd tijdens hyperflexie-extensie van de nek (een achterover strekken van de nek en dit buiten de normale grenzen van de beweeglijkheid). Het huidig medisch wetenschappelijk inzicht is dat whiplash van het hoofd en de nek onvermijdelijk gepaard gaat met een indirect gesloten acceleratie-deceleratie traumatisch hersenletsel.

Buitensporig en gewelddadig buigen en strekken van de nek voorbij de normale grenzen veroorzaakt een contrecoup hersenletsel. Dit is een letsel aan de tegenovergestelde zijde van het oorspronkelijk impact. Tijdens het snel accelereren en decelereren van het hoofd blijven de hersenen bewegen en slaan ze tegen de binnenkant van de schedel.

Hyperflexie: plotse deceleratie van het hoofd, door de kin tegen de borst te stoten of door een schok, maakt dat de hersenen tegen de achterwand van de schedel slaan.

Hyperextensie: Plotse voorwaartse acceleratie van de schedel maakt dat de hersenen bewegen binnen hun beschermend kapsel en tegen de voorwand van de schedel slaan.

Bron: Foreman & Croft ,Whiplash Injuries)

Het whiplashtrauma wordt ingedeeld naar ernst (graad 0 tot IV) en volgens duur (men spreekt van chronische whiplash wanneer de klachten langer dan 3 maanden aanhouden). Naast pijn, stijfheid (graad I) en nekklachten, gevoelige drukpunten en verminderde beweegelijkheid (graad II) spreekt men van chronische klachten wanneer er symptomen optreden zoals moeheid, concentratieproblemen, geheugenklachten en psychologische klachten (depressie, nervositeit, slaapstoornissen en emotionele labiliteit, ...)

Bron: AXXON/exclusief ledeneditie december 2013


Whiplash: nieuwe inzichten

link naar pdf: deel 1 - deel 2

Bron: AXXON/exclusief ledeneditie december 2013



 


Alhoewel de schade moeilijk zichtbaar te maken is met medische technieken als röntgen of MRI, twijfelen medici niet aan de klachten.
Na grondig onderzoek komen zij meestal tot de vaststelling dat je wel degelijk een letsel hebt opgelopen.

Dokters en therapeuten herkennen en erkennen de klachten vaak niet als whiplash (in het Nederlands "zweepslag") waardoor vele patiënten naar huis worden gestuurd met de melding dat hun niets mankeert. Op de röntgenfoto's is immers niets te zien.
Omdat de dokters whiplash niet erkennen, vinden de verzekeringsmaatschappijen dat de patiënten uit hun nek kletsen en enkel op een schadeclaim uit zijn terwijl deze enkel van hun klachten willen verlost zijn en vergoed willen worden voor de opgelopen schade.

             
Lid worden n
 
conatctformulier vzw whiplash
Vrijwilliegers gezocht
ardennen-gids.be
             
vzwwhiplash@gmail.com
Vzw whiplash /WAD 1992-2023