Naar homepage

Oorzaak van whiplash


De belangrijkste oorzaak van een whiplashtrauma is de kop-staartbotsing, waarbij het hoofd, dat rond de 5 kilo weegt, met grote snelheid heen en weer zwiept. Als je de kop-staartbotsing nader bekijkt gebeurt er het volgende: er staat bijvoorbeeld een auto te wachten voor het stoplicht.
De bestuurder van de achter opkomende auto let niet op en knalt met grote snelheid op de wachtende auto. Als je nu neemt dat de rijdende auto 50 km/u rijdt, veroorzaakt dit bij de stilstaande auto een achterwaartse versnelling van het hoofd van 250 km/u. De spieren krijgen niet de kans om zich voor te bereiden op de klap en daardoor slingert het hoofd naar achteren en trekt aan de wervels. Daarna komt er een versnelling naar
voren, waarna opnieuw de nekwervels verschuiven met de daaromheen liggende banden. Dit alles geeft het whiplashtrauma.

Mogelijke andere oorzaken zijn bijvoorbeeld een val van de keukentrap of een sportongeval.
Omdat het whiplashtrauma vaak in verband wordt gebracht met een kop-staartbotsing, wordt de diagnose vaak veel minder snel of niet gesteld bij patiënten met een ander ongeluk. Wat er op dat moment precies wordt beschadigd is nog steeds niet goed aangetoond. Wel zijn er verschillende theorieën over. De meest aannemelijke hiervan is dat er (net als bij een sportblessure) gewrichtsbanden overrekt worden en/of spiervezels en zenuwuiteinden worden beschadigd. De meeste afwijkingen zijn moeilijk zichtbaar te maken met de huidige medische technieken als röntgenfotografie, CT-scan, EEG en MRI waardoor sommige geneigd zijn de klachten als psychisch te zien. Toch twijfelen de medische experts er niet aan dat het sterk psychisch getinte whiplashsyndroom een lichamelijke oorzaak heeft.