Naar homepage

Genezingskansen en behandeling van whiplash ?

De meerderheid van alle whiplashpatiënten evolueert gunstig. Na enkele weken kunnen de meeste slachtoffers hun beroepsbezigheden weer hernemen.

Toch blijft een percentage belangrijke klachten hebben, zelfs tot 2 jaar en meer na het ongeval. Het betreft vooral uitstralende pijn, hoofdpijn, rugpijn, duizeligheid en cognitieve stoornissen. Maar ook andere klachten (zie link symptomen/klachten)

De letsels zijn bij sommigen van de slachtoffers zo zwaar dat zij tot een ernstige invaliditeit leiden.
.

Warmte door middel van infrarood , hotpacks, enz..., worden gebruikt als voorbehandeling op massage van de nekschouderspieren, dit om de verkrampte spieren te ontspannen en de hierdoor veroorzaakte pijn te verlichten.

Er kan door de arts medicijnen worden voorgeschreven zoals NSAID's (bv. ibuprofen of diclofenac), paracetamollen, neuroleptica, ant-depressiva. Hierbij moet steeds rekening gehouden worden met mogelijke bijwerkingen bij langdurig gebruik. Bij chronische pijn raadpleeg uw arts voor een aangepaste behandeling. Of ga langs bij een neuroloog.

Neuromodulatie


Whiplash is een 3-fasentrauma dat de onderrug, de nek en de hersenen treft. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat whiplash een hersenschudding (mild TBI) kan veroorzaken, afhankelijk van de kracht van de acceleratie en van genetische factoren. Sommige patiënten blijven concentratie- en geheugenstoornissen en/of chronische pijn ondervinden.
Link naar meer informatie - deel 1 - deel 2

Bron: AXXON/exclusief ledeneditie december 2013

Chiropractie en whiplash


Het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek is al sinds 1985 een begrip in Limburg en Brabant en haar medewerkers hebben een uitstekende reputatie op het gebied van de behandeling van rug- & nekklachten.

Deze link verwijst naar een filmpje over chiropractie en whiplash: http://www.chiropractie-vanbeest.nl/video/videoApp/index.html

Bron: www.chiropractie-vanbeest.nl
Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek

Kinesist en whiplash


Kwaliteitsverbeteringen stimuleren bij kinesitherapeuten
Ben je op zoek naar een kinesitherapeut met een kwaliteitslabel in je buurt? Op het kwaliteitsregister www.kinesitherapie.be kan je bekijken welke kinesitherapeuten zich actief inzetten voor kwaliteitsverbetering en hierbij aan alle kwaliteitscriteria voldoen.

Bron: www.vlaamspatientenplatform.be
© (2018) Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform verdedigt de belangen van de patiënt bij het politiek beleid en de gezondheidsinstellingen